Om «Tyngden mellom oss» av Kristine Oseth Gustavsen

Kristine Oseth Gustavsen – et stortalent

Når forlagssjefen Anette Sivertstøl fant boken «I dypet av en ruin» på det åpne nettstedet Skrivebua, visste hun straks at Panthera Publishing måtte gjøre sitt ytterste for å hjelpe forfatteren fremover. Dermed tok hun straks kontakt med Kristine Oseth Gustavsen og sa at forlaget gjerne ville publisere boken. Det var slik det hele begynte, og frøken Gustavsen har vært ustoppelig siden dess. Hennes ufattelige talent og særegne forståelse for allting litterært har vært drivkraften bak selve forlaget. Det er mye takket være Gustavsen at Panthera Publishing faktisk fikk energi til å fortsette sin egen utvikling – når man gjør et såpass godt valg (ang. forfatter) vil man holde ting gående. Kristine Oseth Gustavsen har holdt et høyt tempo, og fortsetter å fryde sin stadig voksende fanklubb. Året etter at hennes aller første roman dukket opp på hyllene, ble hun kåret til «Månedens poet» av Dagbladet som en utmerkelse for diktet «Mysteriemannen». Gustavsen utvikler seg innen alle områder, i alle retninger, og var en viktig del av diktsamlingen «Fra spirer til spor» som Panthera Publishing lanserte i 2014.

Den seneste publiseringen

De som har lest «I dypet av en ruin», debutromanen av Kristine Oseth Gustavsen, kunne så vidt vente til hennes neste utgivelse. Mange forfattere får gode tilbakemeldinger fra sine første verk, men når tidspresset blir større og etterspørselen etter nye bøker stiger mister de noe av inspirasjonen – dermed blir mange skuffet over nye utgivelser fra lovende forfattere. Dette er heldigvis ikke tilfellet når det kommer til Kristine Oseth Gustavsen. Hennes andre bok, kalt «Fiji Kitsune», var minst like fantastisk og spennende som debuten. Også her ble man dratt inn i en fantasifull verden med drager og snakkende ulver, samtidig som utviklingen skjer såpass raskt at man så vidt rekker å følge med. Begge bøkene ble straks norske fantasi-klassikere, og bør stå på bokhylla til enhver fantasi-elsker. Den tredje boken fra en unge forfatteren tok dog en helt ny vri. «Tyngden mellom oss» handler nemlig om ungdomslivet. Om ungdommer som søker etter svar på livets spørsmål.

Helt ny stil

Det er en helt ny Kristine Oseth Gustavsen man møter i «Tyngden mellom oss». Stilen er forandret, ordene er annerledes, handlingen inneholder verken magi eller en alternativ verden. Men samtidig forstår man straks at det er Kristine som skriver. Man kjenner igjen den spesielle atmosfæren hun formidler gjennom det spennende språket. Man kjenner igjen tankene hun funderer på og skriver ned på papir. Man kjenner igjen ærligheten og oppgjørene hun tar med seg selv underveis. «Tyngden mellom oss» fokuserer på ungdommer som skal til å skille veier etter skolen, derfor passer boken best til yngre mennesker. Vi kan også anbefale den varmt til unge foreldre som gjerne vil forstå den yngre generasjonen på en mer utfyllende måte. «Tyngden mellom oss» ble utgitt i 2014, og høstet straks varm kritikk. Selv fantasi-frelste lesere så seg nødt til å kjøpe denne boken av unge frøken Gustavsen, altså hjelper hun med å åpne helt nye retninger for de som er opphengt i en viss sjanger.

Fortsatt utvikling

De som har fulgt Kristine Oseth Gustavsen gjennom hennes korte, men frodige karriere, har lagt merke til en stadig utvikling av språket hun bruker i bøkene sine. Det er veldig tydelig at hun fokuserer sterkt på strukturen i bøkene, og velger hvert ord med omhu. Der «I dypet av en ruin» inneholdt enkelte barnslige detaljer og et kanskje litt naivt syn på omgivelsene, ser man straks en mer alvorlig tone i «Tyngden mellom oss». Dessuten må man ikke glemme at Kristine også skriver dikt og prosaer, altså fortsetter hun å utvide både kunnskapen og erfaringen sin i alle mulige retninger.