Om «I dypet av en ruin» av Kristine Oseth Gustavsen

Kristine Oseth Gustavsen

Helt siden Anette Sivertstøl bestemte seg for å stifte et forlag som fokuserer på unge forfattere, har utviklingen vært utrolig spennende. Panthera Publishing begynte å søke etter unge stortalenter, og den første personen forlaget signerte var Kristine Oseth Gustavsen. Denne unge oslojenta har alltid hatt en særegen lidenskap for litteratur, og hennes aller første bok er en bekreftelse på talentet hun ble født med. Vi snakker selvsagt om «I dypet av en ruin», som ble en stor suksess med tanke på den unge alderen til frøken Gustavsen. «I dypet av en ruin» ble fullført og publisert når Kristine var kun 19 år gammel, og siden dess har hun utgitt flere bøker gjennom Panthera Publishing. Kristine Oseth Gustavsen visste tidlig at hun ville bli forfatter, og nå som hun har fullført sitt forfatterstudium er det tydelig at den unge skribenten vil fortsette sin lovende karriere.

2010, et stort år for forfatter-Norge

Vi hører stadig om flere norske forfattere som gjør det stort i utlandet, samtidig som en rekke spennende talenter dukker opp i det norske litteraturlandskapet. Ser man tilbake på 2010, året da «I dypet av en ruin» endelig ble ferdigskrevet, dobbelt-, trippelsjekket og til slutt publisert, kunne man legge merke til en rekke andre forfattere samtidig. Det litterære året var preget av virkelige hendelser blandet med fantasi og sosialrealisme. Snakker vi store verk, er det «Verden finnes ikke på kartet» som tiltrakk seg mest oppmerksomhet. Denne samlingen av underlige, originale dikt fikk meget gode tilbakemeldinger fra leserne. Romanen «Innsirkling 2» av Carl Frode Tiller ble også godt mottatt og holder leseren i konstant spenning fra start til slutt. Innen sakprosa var det «Et mord i Kongo» av Morten Strøksnes som rystet lesere Norge rundt. Men den største og mest overraskende boken var selvfølgelig «I dypet av en ruin».

I dypet av en ruin

Det er nesten utrolig at en 19-åring kan skrive en såpass dyp, gjennomtrengende bok. Kristine Oseth Gustavsen er en veldig språkbevisst og kanskje litt bråmoden forfatter som klarer å balansere veldig fint mellom handlingen og språkbruket. «I dypet av en ruin» er en dramatisk, gripende bok som tar oss til en helt annen verden. Den ligner kanskje på vår egen, men her skjer ting vi aldri kunne tenkt oss på jordkloden. Leseren vil støte på sosialrealistiske problemer som rusmisbruk, samtidig som brutale og ofte mystiske omgivelser omfavner hovedfigurene. Boken finner sted i byen Barahtrum, som er en dyster storby der de aller fleste menneskene i denne fantasiverdenen bor. Uten å begi oss for langt ut i handlingen kan vi fortelle at «I dypet av en ruin» handler om en gruppe mennesker som finner seg i lukkede omgivelser, og må prøve å unnslippe sin egen dommedag.

Sci-fi for ungdommen

Selv om Kristine Oseth Gustavsen skriver veldig profesjonelt og er tydeligvis langt foran sin egen alder, er dette selvfølgelig en bok for ungdommen. Science fiction har lenge vært i skyggen av mer populære sjangre, og har på en måte vært forbeholdt en viss nisje. Gustavsen har gjennom «I dypet av en ruin» klart å løfte Sci-fi ut av sitt eget element og vekt interesse for sjangeren blant en helt ny aldersgruppe. Det er tross alt viktig at ungdommen fortsetter å bruke sin fantasi – det er jo dette som skiller barn fra voksne. «I dypet av en ruin» gir ungdommen nye krefter, uavhengighet og et håp om fremtiden. Om en fremtid de selv kan skape og dyrke. Alle figurene har sine egne historier og egenskaper, men så lenge de samarbeider kan de klare det meste. Vil de bekjempe de mørke kreftene og skape en ny, lys verden, eller er de dødsdømte, slik de selv tror i store perioder av boken?