Om Panthera Publishing AS

Ungt forlag, store ambisjoner

Alle har vel hørt om Gyldendal, Cappelen Damm og Aschehoug – disse tre forlagene har dominert det litterære Norge i mange, mange år. Men samtidig finnes det en rekke mindre forlag her i landet, alle med sine egne tanker og ideer. Joda, de store forlagene står for størstedelen av bokomsetningen i Norge, men det er faktisk de mindre som driver selve litteraturen. Det er takket være forlag som Panthera Publishing at norske forfattere dukker opp i det hele tatt. At de får utviklet seg uten et gigantisk press til å skrive det folk vil lese. Panthera Publishing ble stiftet i 2009 av en ung og ivrig gründer med navnet Anette Sivertstøl. Anette så et problem, og bestemte seg for å takle det på best mulig måte. Problemet? At unge forfattere i Norge ikke har noe sted å gå til, og blir dermed nødt til å kjempe om publiseringen mot andre, mer erfarne forfattere i alle aldre. Ved å gi ungdommen et sted de kunne stole på, et sted som gir deg friheten de søker, ville Anette hjelpe til med å fostre frem en ny generasjon av norske forfattere. Etter over syv aktive år har Panthera lykkes med det meste, men fortsetter å sette seg stadig høyere mål. 

Ingen ansatte – gratis sjef

Panthera Publishing kunne mest sannsynlig vokst mye raskere og blitt en dominant kraft i Norge dersom viljen var der, men i stedet finner man motvilje mot en slik utvikling. Panthera skal holde seg smått, holde seg så jordnært som overhodet mulig – det er slik man får kontakt med mennesker, slik man viser hvor lojaliteten ligger. Panthera Publishing har derfor ingen ansatte, i hvert fall ingen faste medarbeidere. Mange mennesker fra litteraturmiljøet i Norge har hjulpet til med jevne mellomrom, men ingen har fått lønn etter annen godtgjørelse for dette. Altruismen er i sentrum her – man må ha lyst til å hjelpe ungdommen inn i søkelyset. Selv forlagssjefen, den unge jenta som startet det hele, jobber gratis som forlagssjef. Anette Sivertstøl går slik foran som et eksempel, og viser at man faktisk kan gjøre noe godt for samfunnet uten å kreve noe tilbake.

Fokus på ungdommen

Som sagt fokuserer Panthera Publishing på unge forfattere her i landet – både gutter og jenter oppfordres til å sende inn sine bokidéer, dikt, prosaer og annet materiale. Panthera går gjennom det aller meste og sender tilbakemeldinger så raskt som mulig. De som viser et talent fra ung alder får en kontrakt om utgivelse, og deretter er det helt opp til ungdommen selv å vise hva de er gode for. Underveis får man mye hjelp, tips og råd, men i bunn og grunn er det forfatterne selv som må prestere på nivået de selv har satt seg. Gjennom fokuset på unge forfattere siler man altså bort gamle, erfarne skribenter, og gir yngre mennesker en sjanse til å skinne. Dette har allerede gitt gode resultater, blant annet med bøkene fra Astrid Luisa Niebuhr og Kristine Oseth Gustavsen. Panthera hjelper unge skribenter opp til 23 års alder, altså kan man sende inn sine manuser og utklipp fra ungdomsskolen og helt ut i studiene. Kommer man inn som 23-åring vil Panthera hjelpe skribenten frem til fylte 25 år – deretter får man hjelp til å komme seg inn hos større forlag.

Lys fremtid

Etter suksessen med «I dypet av en ruin» av Kristine Oseth Gustavsen, har Panthera Publishing fått selvsikkerheten de trengte for å hjelpe flere ungdommer på veien oppover. Den seneste diktsamlingen (den første av sitt slag i landet) skrevet av 18 unge, norske diktere, var et veldig vellykket prosjekt. Dermed ser det veldig lyst ut for Panthera – om de fortsetter å bre seg ut i alle retninger uten å sette grenser for seg selv, vil bokfrelste nordmenn sikkert legge merke til dem stadig oftere. Målgruppen er 18-25 år gamle lesere, men det er ingenting som stopper eldre mennesker fra å lese ungdomsbøker.