Om «Fiji Kitsune» av Kristine Oseth Gustavsen

Kort om Kristine Oseth Gustavsen

Kristine Oseth Gustavsen er en av de mest lovende forfatterne hos Panthera Publishing. Denne unge jenta har et stort talent for alt som har med litteratur å gjøre – fra korte prosaer og noveller til komplette bøker i fantasisjangeren og romaner om det vanskelige livet som ungdom. Det spesielle med den unge jenta fra Lier ved Oslo er hennes vanvittige språkbruk og forståelse for litteraturen. Siden hun fullførte forfatterstudiet i 2011 har hun flyttet til hovedstaden og dratt til seg inspirasjon fra alle kanter. Hennes mektige, fartsfylte bøker har kommet som på løpebånd, og det er liten tvil om at vi kan forvente store ting fra henne i årene som kommer. Hun trekker inspirasjon fra sine omgivelser, og tyr gjerne til både venner og bekjente når hun trenger detaljerte råd rundt enkelte problemstillinger i hennes bøker. Det er slik boken «Fiji Kitsune» kom på plass.

Fiji Kitsune – et underlig alter ego

Idéen om Fiji Kitsune kom fra et helt annet sted enn hvor hennes første bok «I dypet av en ruin» dukket opp fra. Kristine Oseth Gustavsen var nemlig aktiv på et nettsted for unge skribenter kalt Skrivebua, og la jevnlig ut korte prosaer til alles beskuelse. En dag kom en av hennes venninner bort og fortalte om sitt alter ego som hadde navnet «Fiji Kitsune». Denne venninnen hadde bygd seg en alternativ verden der hun både var dragetemmer og ninja, og spurte pent om frøken Gustavsen ville skrive en kort fortelling om denne oppdiktede personligheten. Kristine satte i gang så smålig om, men ble raskt revet med av sin egen historie og la så vidt merke til at fortellingen vokste til en stor bok. Etter fire års arbeid (i begynnelsen skrev hun samtidig på «I dypet av en ruin») var boken klar, og Panthera Publishing fikk æren å publisere den for alles fryd og glede. Boken fikk igjen gode tilbakemeldinger, og man kunne straks bekrefte at Kristine Oseth Gustavsen var et stortalent. Vanlige forfattere holder seg gjerne til én og samme sjanger gjennom hele sin karriere, men Kristine ville eksperimentere og skrive om det hun ønsket. Derfor skiller «Fiji Kitsune» seg betraktelig fra debutromanen «I dypet av en ruin». Begge er i fantasisjangeren, men man vil neppe gjette seg til at de har samme forfatter, med mindre man vet det på forhånd.

En drømmeverden går under

Fiji Kitsune er som sagt en dragetemmer og ninja, men samtidig er hun stolt av sine vikingrøtter. Dessuten har hun en snakkende ulv ved sin side, og skyr ikke unna fabelaktige eventyr og spennende hendelser. Den unge jenta høres ut som en superhelt, men når drømmeverdenen hun bor i holder på å gå under, forstår hun raskt at én person ikke kan gjøre store forandringer. Det er slike dype, psykologiske diskusjoner og motstridende meninger som gjør bøkene til Kristine Oseth Gustavsen så gode. Her vil man diskutere med seg selv og anslå hva man ville gjort i en slik situasjon, og Fiji Kitsune prøver ut ulike veier fremover i sitt forsøk på å redde verdenen hun bor i. Hun setter ut på en lang, interessant reise og oppdager en rekke hemmeligheter underveis. Hemmeligheter som både sjokkerer henne og viser henne veien videre.

Action og fantasi

«Fiji Kitsune» er en nydelig blanding av action- og fantasysjangeren, der leseren blir revet med fra første kapittel og neppe vil kunne legge fra seg boken før man er sikker på at Fiji Kitsune er i sikkerhet. Det er den spesielle språkbruken og unike strukturen i boken som skiller Kristine Oseth Gustavsen fra samtidens forfattere. Hennes streben etter personlig utvikling og bøker er fullstappet med informasjon som vil garantert gi utslag i en fantastisk karriere.