Om «Brente Barn Skyr Ilden» av Maren Westlie Mathisen

Maren Westlie Mathisen

Som du vet, fokuserer Panthera Publishing kun på unge, lovende forfattere. Panthera finner dem i ulike blogger og skribentforumer, for deretter å tilby dem en kontrakt. Det var slik Maren Westlie Mathisen plutselig ble en litterær kjendis over natten. Den unge jenta er veldig opptatt av både teater, drama og skuespill – noe man straks vil legge merke til når man leser hennes romandebut, «Brente Barn Skyr Ilden». Dette gamle, noe dystre uttrykket passer perfekt til denne mystiske boken. Hvordan i all verden Maren, som var kun 20 år gammel når boken ble trykket, har klart å skrive en slik mørk krimroman er vanskelig å forstå. Altså har ungjenta et tydelig talent som Panthera Publishing gjerne vil dra nytte av i mange år fremover.

Romandebuten

«Brente Barn Skyr Ilden» er blant de mest spennende bøkene som dukket opp på hyllene i 2012. Her får man ta en titt inn i alt som skjer rundt oss uten at vi faktisk forstår det. Maren Westlie Mathisen har klart å bringe skyggenes verden ut i lyset, og det er utrolig spennende å ta inn alt som dukker opp i løpet av boken. Her får man møte kriminelle bander, farlige mennesker, undrende tenåringer og helt vanlige mennesker som ikke forstår dugget av det som skjer rundt dem. Selv om dette var den aller første boken fra den unge forfatteren, er det helt trygt å si at hun sitter på et stort talent. Mathisen har alltid vært glad i monstre og skrekkfilmer, og det er tydelig at hun trekker mye av sin inspirasjon fra denne livlige, dog mørke fantasien. Samtidig er hun en opplyst jente som alltid følger med på ting rundt henne, og danner sine egne historier i hodet. Det er nok slik «Brente Barn Skyr Ilden» klarte å komme under neglene på et univers folk flest verken ser eller forstår.

Brente Barn Skyr Ilden

Debutromanen til Maren Westlie Mathisen vil garantert gi deg adrenalin, og så fort du kommer deg litt lenger inn i boken blir det helt umulig å legge den fra seg. Her får man nemlig møte Robin, en ung jente som virker sky og innadvendt, men som i realiteten holder på mange hemmeligheter og er så modig som man kan bli. Hun er interessert i omverdenen, men har ikke noen særlig sans for mennesker. Dette kommer frem i hennes virksomhet som innbruddstyv. Man får ikke vite stort om denne Robin fra begynnelsen av boken, og blir dermed nødt til å lese videre for å få en stadig grundigere forståelse for henne som person.

Spenning så det holder

Det er nettopp denne oppbyggende handlingen som gjør «Brente Barn Skyr Ilden» til en fantastisk bok. Man får stadig mer informasjon og dermed større forståelse for alt som skjer rundt Robin, samtidig som man begynner å bekymre seg for hovedfiguren. Først undrer man seg over hvorfor hun roter seg bort i de skumle situasjonene som trekker henne stadig dypere inn i underverdenen, men etter hvert som Mathisen forteller oss om bakgrunnen til Robin og hennes tanker, vil man straks kjenne at man hadde gjort nøyaktig det samme som heltinnen i fortellingen. Vi skal ikke spolere historien, men kan gi deg noen hint – her vil du treffe på kriminelle gjenger og deres ledere, mesterhjerner og dumme skurker. Du vil forstå hvordan man tar vanskelige valg, og hvorfor man gjør ting på visse måter. Hver side byr på noe nytt, og hele debutromanen bygger seg opp fra første avsnitt. Det er nesten så man sprekker til slutt, og man vil kjenne et spesielt forhold til de fleste karakterene i boken. Dette er uten tvil en god begynnelse på en fantastisk fremtid for Maren Westlie Mathisen.