Om forfatteren Kristine Oseth Gustavsen

Skrivebua

Det finnes dessverre altfor få steder som fokuserer på den kommende generasjonen – både her i Norge og eller i verden. Det virker som at alle følger med på voksne mennesker, og regner med at talentene vil vokse frem av seg selv, uten noen videre hjelp. Selvsagt vil enkelte stortalenter finne frem til søkelyset på egen hånd, men det er utrolig kjipt at så mange unge spirer kaster bort sine drømmer fordi de ikke finner støtten de trenger. Heldigvis har man mennesker her i landet som tenker langsiktig – Panthera Publishing ble stiftet kun for å hjelpe unge forfattere på veien oppover. Panthera kan dermed være stolte av seg selv for å gjøre en såpass god jobb for den fremtidige generasjonen her i landet. Samtidig må vi få skryte av Skrivebua, en nettside som har vært aktiv siden 1997, men dessverre er halvveis nedlagt for øyeblikket på grunn av pengemangel. Skrivebua lot unge forfattere laste opp sine bøker, korte historier og noveller på deres nettsider, og hvem som helst kunne gå inn og lese de ulike verkene når som helst. Det var her Panthera Publishing fant Kristine Oseth Gustavsen, et stortalent i det norske skribentuniverset. Kristine Oseth Gustavsen var lenge aktiv på Skrivebua, og man finner fortsatt flere noveller og prosaer fra den unge forfatterspiren på det nesten nedlagte nettstedet.

Pantheras første

Når Panthera Publishing skrev kontrakt med Kristine Oseth Gustavsen, visste de at man kunne forvente store ting av den unge jenta. Hennes første roman skrev hun allerede som 16-åring på skolen, og siden dess har hun vært nærmest ustoppelig. Ordene renner ut av henne, og hver bok hun lanserer skiller seg betraktelig ut fra de forrige. Det tok ikke ett år engang fra Panthera ble stiftet til den første boken ble publisert ved hjelp av forlaget. Det var boken «I dypet av en ruin», skrevet av Gustavsen. Det er denne boken hun skrev på skolen, noe man neppe vil kunne tro når man leser fantasiromanen.

Tre fantastiske bøker

Den første boken til Kristine Oseth Gustavsen, «I dypet av en ruin», var en dyster, mørk og utrolig spennende bok i fantasisjangeren. Det er denne sjangeren hun foretrakk fra tidlig alder, og hennes vanvittige forståelse for språket og hvordan det påvirker leseren er veldig tydelig helt fra første kapittel. Her blir man trukket inn i en verden som ligner vår egen, men som har utviklet seg i helt feil retning og blitt til en mørk dystopi. Man følger en gjeng ungdommer som ikke ønsker å tilpasse seg omgivelsene, noe mange unge mennesker kan relatere til. Etter braksuksessen med «I dypet av en ruin», begynte Gustavsen å skrive sin andre bok. Ideen bak denne kom faktisk fra en venninne som hadde lagd seg et såkalt «alter ego», og ba Kristine om å skrive en fortelling om denne fantasifulle karakteren. Det som skulle bli en kort fortelling strakte seg i stedet over nesten fire år, og når «Fiji Kitsune» ble publisert av Panthera Publishing fikk man straks se at frøken Gustavsen hadde langt mer å by på enn ren fantasi. Nå nylig lanserte hun sin tredje bok, og på nytt ser man en helomvending fra tidligere erfaringer. Det virker som at alt Kristine tar i blir til gull – boken «Tyngden mellom oss» fokuserer på ungdommens tanker og holdninger. Her kjenner man usikkerheten for fremtiden, store forventninger og en falmende selvsikkerhet som de fleste ungdommer må komme seg gjennom. Alle tre bøker er forskjellige, men bærer preg av en forfatter som forstår språkbruk på et nivå de fleste av oss ikke har talent for.

En spennende fremtid

Med såpass fantastiske meritter og kun 26 år bak ryggen kan vi forvente store ting av Kristine Oseth Gustavsen i årene som kommer. Hun er kanskje ikke ung nok til å publisere bøker gjennom Panthera Publishing lenger, men når man vet hva man vil i livet er det umulig å stoppe ambisjonene.